MILYEN PAPÍROKRA VAN SZÜKSÉG INGATLAN ELADÁSKOR?

Korábban már megosztottunk 5 tippet az ingatlan eladáshozmost pedig összeszedtük a legfontosabb dokumentumokat a sikeres ingatlan értékesítéshez.

A minőségi képek és a jól megírt hirdetésszövegen kívül legalább annyira fontos az is, mennyire vagyunk felkészülve a vevők tájékoztatására.

Érdemes már az elején minden papírt előkészítenünk, amelyek az eladáshoz szükségesek.
Nézzük is, hogy mik ezek?

Tulajdoni lap

Ez a legfontosabb dokumentum, amit a lehető leghamarabb be kell szereznünk! Rajta található a legtöbb információ az ingatlannal kapcsolatban. Kertes ház esetén a helyszínrajzot vagy térkép másolatot is oda kell készítenünk a többi a papír mellé.

Alaprajz vagy tervrajz

Javasolt az alaprajzot átadni az új tulajdonosnak, még ha azt külön nem is kéri. Természetesen előfordulhat az is, hogy nincs, mivel mi sem kaptunk az előző tulajdonostól.

Alapító okirat, szervezeti és működési szabályzat

Ha az ingatlanunk egy társasházi lakás, érdemes előszedni az alapító okiratot, szervezeti és működési szabályzatot. Ebben minden információ világosan fel van tüntetve, ami az új tulajdonost érinti.

Rezsiköltség igazolása

Az egyik fontos kérdés, ami a vevőket érdekelni fogja az ingatlannal kapcsolatban a rezsiköltségek. Hiszen mit sem ér egy jó ajánlat, ha a lakás fenntartása egy kisebb vagyonba kerül. Érdemes fél vagy egy év számláit összegyűjteni, és máris felkészültebben tudunk válaszolni a kérdésre.

Energetikai tanúsítvány

Érdemes már az eladás folyamata alatt elkészítenünk. Így a leendő vevő tisztában lesz azzal, mennyire jól hőszigetelt és energiatakarékos ingatlanunk van. 

   


Vissza